Веселиновский район » Новини
Українська | Русский | English
Главная Перелік адміністративних послуг Протидія корупції Учасникам АТО та членам їх сімей Я МАЮ ПРАВО! Інформація для користувачів з вадами зору

Новини

Вимоги законодавства

05/10/2020

 Застосування програм-передумов системи НАССР передбачає розробку та впровадження  операторами ринку процедур для підтримання гігієни у всьому  харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила споживання людиною.

Користь від впровадження НАССР

·                          Оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;

·                          Раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення їх впливу в майбутньому;

·                          Раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;

·                          Відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;

·                          Виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;

·                          Можливість виходу на Європейський і світовий ринки.

Оператори ринку повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі  процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів

 

Харчоблоки ЗОШ та ДНЗ

      Суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, охорони здоров’я  та соціального обслуговування,  має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

      Виробник має максимально і самостійно розібратись у основних принципах роботи і зрозуміти, що він і тільки він несе відповідальність за санітарний стан виробництва та якість продуктів, які надає споживачам.

      Членами груп НАССР можуть бути:  заступники директорів з навчально-виховної роботи, заступники завідувачів дошкільних навчальних закладів, заступники головних лікарів, шеф-кухарі та кухарі харчоблоків, медичні сестри з дієтичного харчування.

      Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві діючої системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР – це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

 

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах - є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.


    Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
 * В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
 * Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
 * Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
 * Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
 *Особиста гігієна персоналу;
 * Правильне прибирання відходів і сміття;
 * Відсутність комах;
 * Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
 * Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
 Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи  харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.


 
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.

Сюди входять:
 * Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
 * Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання , приготування, зберігання;
 * Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
 * Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
    - Харчової продукції;
    - Придбання харчової сировини;
 - Контролю упаковки, в якій надходять продукти;
 * Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вознесенського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


Всі новини →